Het bedrijf

Efficiency en perfectie onder één dak

Santinikwekerij Richard van Schie begint in 2004 met de teelt van santini's, de moderne variant van de chrysant. Ervaring in de chrysantenteelt hebben we dan al veel langer. De keus voor de santini is bewust gemaakt: we willen ons onderscheiden met een product dat toegevoegde waarde heeft. Kwekeriij Richard van Schie produceert vooral voor het hogere segment van de markt: kwaliteit staat voorop, in alle facetten van de bedrijfsvoering. Ook is Richard van Schie partner in KZ Flowers , gespecialiseerd in pluischrysanten.

 

Modern bedrijf aan de Papelaan

Het bedrijf is gevestigd aan de Papelaan in Monster. Op een oppervlakte van 30.000 vierkante meter kunnen de santini's rekenen op de best denkbare groeicondities. Alles wordt er in het werk gesteld voor een efficiënte en perfecte productie, duurzaam en kwalitatief hoogwaardig. Veel processen op het bedrijf zijn geautomatiseerd. Belichting waarborgt een uitstekende kwaliteit in de lichtarme wintermaanden, dankzij een belichtingsinstallatie van 8000 lux.

 

Geautomatiseerd inhoezen

De logistiek is efficiënt georganiseerd. Santini's worden in de kas met een knipper onder het gewas door geoogst. Vervolgens worden de stelen op de lopende band boven het gewas gelegd. Via een automatische transportband onder het middenpad worden de santini's naar de hal gestuurd. Hier staat een geavanceerde inhoesmachine klaar voor het verpakken. Geautomatiseerd inhoezen heeft als voordeel dat de hoes strakker om de bos komt te zitten, met een mooiere presentatie als gevolg. Het merendeel van de bloemen gaat direct weg. Wel beschikken we over een koelcel met een grote capaciteit. Die heeft als voordeel dat geoogste santini's een dag kunnen acclimatiseren. Dat komt de houdbaarheid aanzienlijk ten goede.

 

Duurzaam telen

In onze kwekerij telen we chrysanten op een duurzame wijze. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt tot een minimum beperkt. De WKK maakt een efficiënte energievoorziening mogelijk: tweederde van de stroom voor de belichting wekken we zelf op. In de zomer, als de belichting niet nodig is, gaat te veel geproduceerde elektriciteit terug naar het net.

 

Afzet naar alle veilingen

Een deel van de 14 miljoen stelen per jaar is bestemd voor klokverkoop op de grote bloemenveiliingen. Een ander deel wordt rechtstreeks geleverd. Richard van Schie kan flexibel en snel leveren: als extra service beschikt het bedrijf over eigen vrachtwagen. 

Al het werk wordt in eigen hand gehouden, van frezen tot bossen. Daarvoor beschikken we over een vast team van 8 eigen medewerkers, die allen al langere tijd bij ons bedrijf werken. Het team kan rekenen op de support van 8 scholieren. Ook die zijn heel ervaren: het grootste deel werkt al jaren bij ons bedrijf. Zij zijn beschikbaar als invalkracht en doen op zaterdag het werk.

 

Certificeringen

Santinikwekerij Richard van Schie is gecertificeerd conform:
-      MPS Global Gap gecertificeerd